Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Ръчни сеялки


Обикновено всеки малък фермер си мечтае за такава сеялка, която многократно облекчава ръчната сеитба!

С такава ръчна сеялка не трябва повече да се навеждате, за да можете точно да поставите и зариете семената! С тях можете да засеете малка леха, градина и даже по големи площи, ако използвате многоредови сеялки или пък сеялка от този тип, агрегатирана към Мотокултиватор и даже към малък трактор.

Уникалната технологична конструкция на тези сеялки Ви позволява да направите браздата на точното място и с необходимата дълбочина, в която да засеете семената на точно определено разстояние едно от друго , след това да ги зариете и да отбележите с маркира мястото на следващата бразда или бразди за засяване!

Обикновено сеялките от този тип се изплащат за един Сезон, благодарение на икономията на семена и времето за сеитба! 

В зависимост от броя на едновременно засяваните редове Ръчните сеялки се разделят на едноредови, двуредови, триредови, четириредови и повече ....! Увеличаването на броя на редовете, които сеялката може да изсява, повишава Производителността и ....., но се увеличава и усилието с което сеялката трябва да се тласка или бута напред ...! Освен това ... повече редове, означават и повече, изсяващи, секции, които основно определят Цената на сеялката ...!!!

В зависимост от принципа на работа на "Изсяващия апарат" Ръчните сеялки се разделят на такива с изсяваща ролка, които са подходящи за дребни семена и не се използват за Едри семена и на такива, които използват изсяващ диск и които са по 
универсални и се използват и за средни и едри семена ...!

Авгандира Импекс ЕООД внася на Българския пазар следните видове сеялки от следните производители и Евродистрибутори:

Ръчна едно-редова сеялка Earthway - Американско производство! Предлага се само едно-редова и в "Икономичната" базова комплектация включва 6 броя сменяеми дискове с които можете да сеете голямо разнообразие зеленчукови култури, а с допълнителни 5 броя дискове можете да разширите спектъра на изсяваните култури повече от два пъти! На всеки диск е изписано на английски език, какви зеленчуци можете да сеете с него ...! Това е описано подробно и в таблици в инструкцията за експлоатация ...! Освеk това се предлагат и нерозпробити дискове, но те не могат да бъдат пробити така, както са оформени оригиналните отвори на оригиналните дискове ... ! На тези линкове в "Youtube"можете да видите видео с описания и съвети за работа с Ръчните сеялки Earthway - 1001B на Руски и Английски език:
а това е официалният сайт на Производителя, откъдето сеялката се внася в Европа и стига до България:

https://earthway.com/product/1001-b-precision-garden-seeder.ashx

Освен сеялките Earthway - 1001B внася от тази фирма и няколко вида ръчни торачки, а така също и ръчни садачки за Луковици, които можете да намерите в сайта на Производителя!

Внасяме също едно-редови и много-редови ръчни сеялки за дребни семена с "Ролков" изсяващ апарат или с изсяващ диск ...от Корейската фирма Kyungilco, а така също и от "Террадонис" - Франция, които също са Корейско производство ...!
Можете да ги разгледате в официалните сайтове на "Kyungil" и  "Terradonis" ...!
Има директни линкове към тях и през нашия сайт: www.avgandira.com Сайта на "Terradonis" е много добре направен с подробна информация за всеки вид сеялки и опциите към нея!
Най важното е ..., че в него има и Цените на Террадонис без ДДС за Европа и това са цените на които и ние продаваме, след като се добавят малко разходи за транспорт и ДДС-то разбира се ...!
Цените обикновено ...много се разминават с представите на фермерите, но това е положението и ние затова се опитваме да внасяме директно от Корея, но и това не е никак лесно и евтино ...?!
Много често ме питат ... няма ли да е по евтино да си купя само изсяващия апарат и останалото да си го направя Сам .... това е Мечтата на много Български фермери, особено за Моделите за малък трактор или за Мотокултиватор и затова ми се иска да споделя последните преговорни цени за "Изсяваща" секция JTS - предназначена за монтаж на греда за малък трактор с тн "Паралелограм" ... , та тази цена от порядка на 1300 лв без ДДС и сами можете да си направите калкулация ...за 4 редова, а имах запитване и 18 редова ...?!
В конкретния случай ... постигнахме цена от 1100 лв без ДДС с 3 вида ролки, което според мене си беше много добра цена, но Клиента реши да чака ..., а във Франция имаше, само 4 броя такива секции, които вероятно вече са Продадени!

Между другото Kyungil... също няма никакви сеялки на склад ...освен ръчни двуредови, защото всичко е продадено и Нови поръчки ще се изпълняват от Март 2018!


https://kyungilco.en.ec21.com/
https://www.terradonis.com/an-terradonis-jas-small-grain-powered-seeder.

Кардани за Земеделски машини

Карданната връзка е позната на хората още от антични времена ….! През 16 век Джероламо Кардано – Италиански математик, описва този механизъм, използван да поддържа компаса на корабите с цел избягване на въздействието от Люлеенето на кораба! От него идва и името на този удивителен механизъм!

Робърт Хук е бил следващия, който допринася за развитието на тази специфична универсална шарнирна връзка, като открива, че два шарнира свързани последователно елиминират неравномерността при въртенето на  единичната Карданна връзка! 

Най общо казано Карданната връзка се състои от две „Вилки“ съединени с „каре“ или наричано още„кръстачка“ с четири иглени лагера! Без да се задълбочаваме много в теорията, трябва само да отбележим, Карданната връзка предава въртене, въртящ момент и Мощност неравномерно в зависимост от ъгъла на въртене! Препоръчителния максимален ъгъл на въртене, спрямо централната осева линия на въртене,който се дава в различни справочници и Каталози на производители за единичната карданна връзка е не повече от 16 градуса при 540 оборота в минута и около 9 градуса при 1000 оборота в минута!

Карданния задвижващ механизъм или по просто „Карданен вал“ е най разпространения метод за предаване на въртящия момент от сило-отводния вал на трактора (PTO – Power take off) към входящия вал на задвижваната машина (PIC – power input connection). Той  се състои от две карданни връзки съединени помежду си с телескопична механична връзка – най често това са телескопични профилни  стоманени тръби! Разпространени са триъгълни, четириъгълни, лимонки и звездообразни профили …! Има разбира се и шлицеви телескопични връзки! 

За правилната работа на Карданния вал е много важно Въртящия момент да се предава така, че входящия и изходящия ъгъл на въртене спрямо централната осева линия на въртене, да са приблизително еднакви и колкото е възможно по малки! Без да се задълбочаваме много, ще отбележим, че Карданния вал не бива да предава въртящ момент при ъгли на въртене по големи от 25 градуса при 540 оборота в минута при паралели входящи и изходящи валовеи още по малък при пресичащи се! При по големи ъгли на въртене се използват тн „Широкоъгълни карданни връзки, но и те могат да се използват само за кратко време – например при завой …!  Приоритет винаги трябва да има безопасността на работата и спазването на Предупредителните надписи и етикети върху Защитния кожух на Кардана! Не използвайте Карданни валове без защитни кожуси в работата си защото това крие много опасности!Как правилно да изберем Подходящия карданен Вал за определена машина? Това може би е най важния въпрос, който си задават Механизаторите и Фермерите! Откъде трябва да се тръгне – най добре от Инструкцията за експлоатация на Агрегатираната към трактора машина и указанията на Производителя за това каква мощност и въртящ момент са необходими  за нея! 

Различните Производители на Кардани произвеждат различни серии Кардани, които са предназначени да предават различен въртящ момент и различна мощност с различни дължини! Не е възможно в една статия да дадем рецепта за това как да направи избора, но привеждаме някои от най опростените таблици показващи Сериите Кардани и Въртящия момент и Мощността която предават при 540 и 1000 оборота в минута!  Две думи и за Дължината – По добре да е с малко по къс и да компенсира от телескопичните тръби , отколкото оставен Дълъг …! Съвсем нормално е да скъсите Карданния вал, ако е по дълъг и как се прави това обикновено се описва в Инструкциите за експлоатация на агрегатираните машини!

Авгандира Импекс ЕООД предлага на Българския пазар карданни валове, вилки, карета и телескопични връзки от следните производители:

katalog la magdalena La Magdalena – Испания  aksan Aksan Cardans Ltd - Турция
       
 Bondioli  & Pavesi  - Италия  
   

 

 

 

kardan

Кратко въведение в Каталозите

Аксан Кардан – Турция

Аксан произвежда кардани за земеделски машини с „Тръбни“ и „Плътен профил – шлицева“ телескопични връзки! Тръбната телескопична връзка е само от триъгълен профил. В България е разпространено мнението, че „Плътния“ шлицев профил телескопична връзка е по здрава от „Тръбната“. Това не винаги е вярно, особено като се има пред вид, че съвременните тръбни профили за кардани са произведени от висококачествени стомани с разли4ни размери за различните серии Кардани. Освен това, „Тръбната“ телескопична връзка позволява много по лесно скъсяване на Кардана, ако се налага, докато при шлицевата от плътен профил това е много по трудно или невъзможно! 

В началната страница на Каталога на Аксан са дадени Сериите кардани, които произвеждат със съответните размери на Каретата и размерите на  тръбите и шлицевия профил! Много важна е таблицата „Power rating” в която за различните серии са приведени мощностите в к.с. и въртящия момент в Nm на които може да издържи Кардана съответно при 540 и 1000 об/мин.

katalog enyeni1 3

По нататък е обяснено как се избира и поръчва Кардана, като за всяка серия на отделна страница са дадени „Стандартните“ дължини Lmin при сгънато положение и Lmax при максимално възможното разпъване на Кардана осигуряващо неговата нормална работа! Дължините при Aksan се дават от „Каре“ до „Каре“, което много добре е показано в тези таблици за всяка серия!  Под тези таблици са показани и различните варианти на Съединители, с които може да бъде оборудван всеки кардан от съответната серия! Показани със съответните каталожни номера са и моделите на Външните вилки, които могат да бъдат с 6, 8, 21 шлица при 1 3/8 и с 6 или 20 шлица при 1 ¾ инча отвори.  Има и други варианти, които може да откриете сами в Каталозите!

Ла Магдалена Испания произвежда и предлага много повече модели на Кардани с няколко модела на „Тръбния“ Телескопичен профил – Триъгълен, „Лимон“ и тип „Звезда“ …, а също така и шлицев плътен профил! Повече са и Сериите кардани с различен размер на Каретата, въпреки че основните серии и размери са идентични с тези на Аксан! Ла Магдалена предлага сериите 35 и 36 съответно с карета 32х76 и 36х89, които се срещат и при Валтершайд и са разпространени в България също!

Много точна и пълна информация за Моделите кардани, размера на каретата, вида и размера на телескопична връзка, видовете съединители дава Следната таблица, която тук привеждаме в 3 отделни страници!

2017 triptico Magdalena

Много важно е да отбележим, че при Ла Магдалена дължините на карданите в Каталога се дават от Край до Край на Карданния вал, но има и таблица за преобразуване на всяка „Стандартна“ дължина в дължина от „Каре до каре“!

tab kardani

 

 

 

Вижте голяма снимка

pdf iconИзтегли

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Инж. Илчо Петков
Авгандира Импекс ЕООД 

 

 

Редовите сеялки SPC4/6/8M/FS на Mecanica Ceahlau SA Румъния – оптимално съотношение цена – качество и надеждност

Трудно е вече да се каже кога за първи път са внесени на Българския пазар, вероятно това става в края на седемдесетте години.  Още по-трудно е да се установи кога е започнало производството им в Румъния, много малко хора знаят, че всъщност производството е започнало най-напред по френски лиценз в завод Semanatoarea Букурещ в началото на 70-те години. Базовата документация за производство в Mecanica Ceahlau SA гр. Пиатра Нямц постъпва през 1975 год. от института по проектиране на земеделски машини в Букурещ. Заслужава да се отбележи че сеялките от този тип са произвеждани и произвеждат най-малко още на 5 места в Румъния, но утвърдения традиционен производител на най-качествените и надеждни машини,  към момента и единствен притежаващ  оригиналната документация за производстовото им си остава завода Mecanica Cerahlau SA в Пиатра Нямц.

Сеялките са модернизирани непрекъснато, през 1984 е усъвършенствуван е разпределителния механизъм,   от 1978 г се предлагат и с уредби за торовнасяне, през 1995 г. основно е модернизиран вентилатора, браздирите за торовнасяне и др. Всичко това гарантира 94 – 96 % точност на изсяване на царевица по документацията на завода – производител.

Съществува малко пресиленото мнение на по-старата генерация агрономи, за “приплъзгването” на “притъпкващото колело” откъдето става и задвижването на разпределителния механизъм на тези сеялки, особенно в “кално” време. С въвеждането на бандажния гумен пръстен с “нулево налягане” на притъпкващото колело – т.н. “фермерски тип”  този проблем съществуващ в по старите модификации сеялки е сведен до минимум във всеки случай влиянието му не е по-силно от “приплъзгването” на опорното колело на моделите сеялки задвижвани от него. Пък и обикновено никой не сее в “кално” време! 

Заслужава да се отбележи добрата комплектация на сеялката /обикновено се предлага с 11 комплекта разпределителни диска в това число и един неразпробит и верижни зъбни колела с 9, 11, 16,22 и 30 зъба, което и позволява да сее почти всички пролети култури като  царевица, слънчоглед, памук, захарно цвекло, соя и бобови култури и даже зелунчукови култури. В България сеялките SPC са използувани успешно даже и при сеитбата на фъстъци!

Сигурно могат да се напишат още много хубави неща за тези сеялки, но си заслужава да отбележим високата им надеждност и производителност което съчетано с ниската им цена /цената им е 3– 4 пъти по ниска от цените на модерните западно-европейски аналози/ я прави едно оптимално решение при избор на машини от фермерите в България.

Прочети още:

Вие сте тук:Home Статии