Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Фирми, производители, с които работим

logo ozgu FPM Agromehanika a.d.

Mecanica Ceahlau, Румъния

terradonis

Молдагротехника

Solano Horizonte   Воронежсельмаш targa1.gif koenders.png CARRAROSPRAY, Италия  

Кардани за Земеделски машини

Карданната връзка е позната на хората още от антични времена ….! През 16 век Джероламо Кардано – Италиански математик, описва този механизъм, използван да поддържа компаса на корабите с цел избягване на въздействието от Люлеенето на кораба! От него идва и името на този удивителен механизъм!

Робърт Хук е бил следващия, който допринася за развитието на тази специфична универсална шарнирна връзка, като открива, че два шарнира свързани последователно елиминират неравномерността при въртенето на  единичната Карданна връзка! 

Най общо казано Карданната връзка се състои от две „Вилки“ съединени с „каре“ или наричано още„кръстачка“ с четири иглени лагера! Без да се задълбочаваме много в теорията, трябва само да отбележим, Карданната връзка предава въртене, въртящ момент и Мощност неравномерно в зависимост от ъгъла на въртене! Препоръчителния максимален ъгъл на въртене, спрямо централната осева линия на въртене,който се дава в различни справочници и Каталози на производители за единичната карданна връзка е не повече от 16 градуса при 540 оборота в минута и около 9 градуса при 1000 оборота в минута!

Карданния задвижващ механизъм или по просто „Карданен вал“ е най разпространения метод за предаване на въртящия момент от сило-отводния вал на трактора (PTO – Power take off) към входящия вал на задвижваната машина (PIC – power input connection). Той  се състои от две карданни връзки съединени помежду си с телескопична механична връзка – най често това са телескопични профилни  стоманени тръби! Разпространени са триъгълни, четириъгълни, лимонки и звездообразни профили …! Има разбира се и шлицеви телескопични връзки! 

За правилната работа на Карданния вал е много важно Въртящия момент да се предава така, че входящия и изходящия ъгъл на въртене спрямо централната осева линия на въртене, да са приблизително еднакви и колкото е възможно по малки! Без да се задълбочаваме много, ще отбележим, че Карданния вал не бива да предава въртящ момент при ъгли на въртене по големи от 25 градуса при 540 оборота в минута при паралели входящи и изходящи валовеи още по малък при пресичащи се! При по големи ъгли на въртене се използват тн „Широкоъгълни карданни връзки, но и те могат да се използват само за кратко време – например при завой …!  Приоритет винаги трябва да има безопасността на работата и спазването на Предупредителните надписи и етикети върху Защитния кожух на Кардана! Не използвайте Карданни валове без защитни кожуси в работата си защото това крие много опасности!Как правилно да изберем Подходящия карданен Вал за определена машина? Това може би е най важния въпрос, който си задават Механизаторите и Фермерите! Откъде трябва да се тръгне – най добре от Инструкцията за експлоатация на Агрегатираната към трактора машина и указанията на Производителя за това каква мощност и въртящ момент са необходими  за нея! 

Различните Производители на Кардани произвеждат различни серии Кардани, които са предназначени да предават различен въртящ момент и различна мощност с различни дължини! Не е възможно в една статия да дадем рецепта за това как да направи избора, но привеждаме някои от най опростените таблици показващи Сериите Кардани и Въртящия момент и Мощността която предават при 540 и 1000 оборота в минута!  Две думи и за Дължината – По добре да е с малко по къс и да компенсира от телескопичните тръби , отколкото оставен Дълъг …! Съвсем нормално е да скъсите Карданния вал, ако е по дълъг и как се прави това обикновено се описва в Инструкциите за експлоатация на агрегатираните машини!

Прочети още:

Редовите сеялки SPC4/6/8M/FS на Mecanica Ceahlau SA Румъния – оптимално съотношение цена – качество и надеждност

Трудно е вече да се каже кога за първи път са внесени на Българския пазар, вероятно това става в края на седемдесетте години.  Още по-трудно е да се установи кога е започнало производството им в Румъния, много малко хора знаят, че всъщност производството е започнало най-напред по френски лиценз в завод Semanatoarea Букурещ в началото на 70-те години. Базовата документация за производство в Mecanica Ceahlau SA гр. Пиатра Нямц постъпва през 1975 год. от института по проектиране на земеделски машини в Букурещ. Заслужава да се отбележи че сеялките от този тип са произвеждани и произвеждат най-малко още на 5 места в Румъния, но утвърдения традиционен производител на най-качествените и надеждни машини,  към момента и единствен притежаващ  оригиналната документация за производстовото им си остава завода Mecanica Cerahlau SA в Пиатра Нямц.

Сеялките са модернизирани непрекъснато, през 1984 е усъвършенствуван е разпределителния механизъм,   от 1978 г се предлагат и с уредби за торовнасяне, през 1995 г. основно е модернизиран вентилатора, браздирите за торовнасяне и др. Всичко това гарантира 94 – 96 % точност на изсяване на царевица по документацията на завода – производител.

Съществува малко пресиленото мнение на по-старата генерация агрономи, за “приплъзгването” на “притъпкващото колело” откъдето става и задвижването на разпределителния механизъм на тези сеялки, особенно в “кално” време. С въвеждането на бандажния гумен пръстен с “нулево налягане” на притъпкващото колело – т.н. “фермерски тип”  този проблем съществуващ в по старите модификации сеялки е сведен до минимум във всеки случай влиянието му не е по-силно от “приплъзгването” на опорното колело на моделите сеялки задвижвани от него. Пък и обикновено никой не сее в “кално” време! 

Заслужава да се отбележи добрата комплектация на сеялката /обикновено се предлага с 11 комплекта разпределителни диска в това число и един неразпробит и верижни зъбни колела с 9, 11, 16,22 и 30 зъба, което и позволява да сее почти всички пролети култури като  царевица, слънчоглед, памук, захарно цвекло, соя и бобови култури и даже зелунчукови култури. В България сеялките SPC са използувани успешно даже и при сеитбата на фъстъци!

Сигурно могат да се напишат още много хубави неща за тези сеялки, но си заслужава да отбележим високата им надеждност и производителност което съчетано с ниската им цена /цената им е 3– 4 пъти по ниска от цените на модерните западно-европейски аналози/ я прави едно оптимално решение при избор на машини от фермерите в България.

Прочети още:

Вие сте тук:Home Статии