Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Кардани за Земеделски машини

Карданната връзка е позната на хората още от антични времена ….! През 16 век Джероламо Кардано – Италиански математик, описва този механизъм, използван да поддържа компаса на корабите с цел избягване на въздействието от Люлеенето на кораба! От него идва и името на този удивителен механизъм!

Робърт Хук е бил следващия, който допринася за развитието на тази специфична универсална шарнирна връзка, като открива, че два шарнира свързани последователно елиминират неравномерността при въртенето на  единичната Карданна връзка! 

Най общо казано Карданната връзка се състои от две „Вилки“ съединени с „каре“ или наричано още„кръстачка“ с четири иглени лагера! Без да се задълбочаваме много в теорията, трябва само да отбележим, Карданната връзка предава въртене, въртящ момент и Мощност неравномерно в зависимост от ъгъла на въртене! Препоръчителния максимален ъгъл на въртене, спрямо централната осева линия на въртене,който се дава в различни справочници и Каталози на производители за единичната карданна връзка е не повече от 16 градуса при 540 оборота в минута и около 9 градуса при 1000 оборота в минута!

Карданния задвижващ механизъм или по просто „Карданен вал“ е най разпространения метод за предаване на въртящия момент от сило-отводния вал на трактора (PTO – Power take off) към входящия вал на задвижваната машина (PIC – power input connection). Той  се състои от две карданни връзки съединени помежду си с телескопична механична връзка – най често това са телескопични профилни  стоманени тръби! Разпространени са триъгълни, четириъгълни, лимонки и звездообразни профили …! Има разбира се и шлицеви телескопични връзки! 

За правилната работа на Карданния вал е много важно Въртящия момент да се предава така, че входящия и изходящия ъгъл на въртене спрямо централната осева линия на въртене, да са приблизително еднакви и колкото е възможно по малки! Без да се задълбочаваме много, ще отбележим, че Карданния вал не бива да предава въртящ момент при ъгли на въртене по големи от 25 градуса при 540 оборота в минута при паралели входящи и изходящи валовеи още по малък при пресичащи се! При по големи ъгли на въртене се използват тн „Широкоъгълни карданни връзки, но и те могат да се използват само за кратко време – например при завой …!  Приоритет винаги трябва да има безопасността на работата и спазването на Предупредителните надписи и етикети върху Защитния кожух на Кардана! Не използвайте Карданни валове без защитни кожуси в работата си защото това крие много опасности!Как правилно да изберем Подходящия карданен Вал за определена машина? Това може би е най важния въпрос, който си задават Механизаторите и Фермерите! Откъде трябва да се тръгне – най добре от Инструкцията за експлоатация на Агрегатираната към трактора машина и указанията на Производителя за това каква мощност и въртящ момент са необходими  за нея! 

Различните Производители на Кардани произвеждат различни серии Кардани, които са предназначени да предават различен въртящ момент и различна мощност с различни дължини! Не е възможно в една статия да дадем рецепта за това как да направи избора, но привеждаме някои от най опростените таблици показващи Сериите Кардани и Въртящия момент и Мощността която предават при 540 и 1000 оборота в минута!  Две думи и за Дължината – По добре да е с малко по къс и да компенсира от телескопичните тръби , отколкото оставен Дълъг …! Съвсем нормално е да скъсите Карданния вал, ако е по дълъг и как се прави това обикновено се описва в Инструкциите за експлоатация на агрегатираните машини!

Авгандира Импекс ЕООД предлага на Българския пазар карданни валове, вилки, карета и телескопични връзки от следните производители:

katalog la magdalena La Magdalena – Испания  aksan Aksan Cardans Ltd - Турция
       
 Bondioli  & Pavesi  - Италия  
   

 

 

 

kardan

Кратко въведение в Каталозите

Аксан Кардан – Турция

Аксан произвежда кардани за земеделски машини с „Тръбни“ и „Плътен профил – шлицева“ телескопични връзки! Тръбната телескопична връзка е само от триъгълен профил. В България е разпространено мнението, че „Плътния“ шлицев профил телескопична връзка е по здрава от „Тръбната“. Това не винаги е вярно, особено като се има пред вид, че съвременните тръбни профили за кардани са произведени от висококачествени стомани с разли4ни размери за различните серии Кардани. Освен това, „Тръбната“ телескопична връзка позволява много по лесно скъсяване на Кардана, ако се налага, докато при шлицевата от плътен профил това е много по трудно или невъзможно! 

В началната страница на Каталога на Аксан са дадени Сериите кардани, които произвеждат със съответните размери на Каретата и размерите на  тръбите и шлицевия профил! Много важна е таблицата „Power rating” в която за различните серии са приведени мощностите в к.с. и въртящия момент в Nm на които може да издържи Кардана съответно при 540 и 1000 об/мин.

katalog enyeni1 3

По нататък е обяснено как се избира и поръчва Кардана, като за всяка серия на отделна страница са дадени „Стандартните“ дължини Lmin при сгънато положение и Lmax при максимално възможното разпъване на Кардана осигуряващо неговата нормална работа! Дължините при Aksan се дават от „Каре“ до „Каре“, което много добре е показано в тези таблици за всяка серия!  Под тези таблици са показани и различните варианти на Съединители, с които може да бъде оборудван всеки кардан от съответната серия! Показани със съответните каталожни номера са и моделите на Външните вилки, които могат да бъдат с 6, 8, 21 шлица при 1 3/8 и с 6 или 20 шлица при 1 ¾ инча отвори.  Има и други варианти, които може да откриете сами в Каталозите!

Ла Магдалена Испания произвежда и предлага много повече модели на Кардани с няколко модела на „Тръбния“ Телескопичен профил – Триъгълен, „Лимон“ и тип „Звезда“ …, а също така и шлицев плътен профил! Повече са и Сериите кардани с различен размер на Каретата, въпреки че основните серии и размери са идентични с тези на Аксан! Ла Магдалена предлага сериите 35 и 36 съответно с карета 32х76 и 36х89, които се срещат и при Валтершайд и са разпространени в България също!

Много точна и пълна информация за Моделите кардани, размера на каретата, вида и размера на телескопична връзка, видовете съединители дава Следната таблица, която тук привеждаме в 3 отделни страници!

2017 triptico Magdalena

Много важно е да отбележим, че при Ла Магдалена дължините на карданите в Каталога се дават от Край до Край на Карданния вал, но има и таблица за преобразуване на всяка „Стандартна“ дължина в дължина от „Каре до каре“!

tab kardani

 

 

 

Вижте голяма снимка

pdf iconИзтегли

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Инж. Илчо Петков
Авгандира Импекс ЕООД 

 

 

Вие сте тук:Home Кардани за земеделски машини